Doulakan synnytysallasvinkit

Ohjetta saa vapaasti kopioida ja jakaa edelleen, kunhan mukana on maininta Doulakasta tekstin tekijänä.

Mitä välineitä tarvitaan?

 • Synnytysallas. Altaita on sekä kehikkomallisia että ilmatäytteisiä. Kehikkomallisia voi vuokrata Aktiivinen Synnytys ry:ltä. Ilmatäytteisiä taas on sekä ostettavissa että vuokrattavissa montaa eri merkkiä ja mallia, ja myös ammattikäyttöön tarkoitettuja paksummasta muovista valmistettuja on saatavilla. Esimerkiksi Made in Water -nimisen valmistajan La Bassine -allas on hyväksi todettu. Erityisen tärkeää on veden riittävä syvyys, jotta mahan saa kokonaan veden alle. Huomaa, että jos tilaat allaspaketin Briteistä, eivät hana-adapterit ja pistokkeet välttämättä ole yhteensopivia suomalaisten hanojen ja pistorasioiden kanssa.
 • Verkkovirralla toimiva ilmapumppu ilmatäytteisen altaan täyttämiseen ja tyhjentämiseen. Käsi- ja jalkapumput eivät ole riittäviä altaan pumppaamiseen täyteen.
 • Suojamuovi, jos allasta aiotaan käyttää synnytystarkoitukseen myöhemminkin. Tähän käy sekä rautakaupasta saatava 4 metrin levyinen muovi (jota tarvitaan noin neljä metriä) tai varta vasten allasta varten tehty suojamuovi. Jälkimmäinen on käyttömukavuudeltaan parempi vaihtoehto, eikä edes kovin paljoa kalliimpi.
 • Täyttöletku, jonka pituus on riittävä, noin 8-10 metriä.
 • Täyttöletkun toiseen päähän kiinnitettävä sovitin, jonka saa napsattettua kiinni hanaan vaihdettavaan vastinkappaleeseen. Löytyy rautakaupasta kysymällä.
 • Oraksen keittiöhanaan ja kylpyhuonehanaan (hieman eri kokoiset) sopivat täyttöletkuun kiinnittyvän kappaleen vastinosat (2 kpl). Näistä kahdesta jompikumpi sopii käytännössä aina johonkin tarjolla olevaan hanaan. 
 • Säädettävä jakoavain, jolla ruuvataan vesihanan päässä oleva suodatinosa irti ennen kun vastinosan saa kiinni siihen. Jätä suodatinosa jonnekin mistä se varmasti löytyy kun täyttöletkua ei enää tarvita.
 • Vesilämpömittari. Veden lämpötilan tulisi olla 33-35°C sekä avautumis- että ponnistusvaiheessa. Tämä on saksalaisen vesisynnytyskätilö Cornelia Enningin antama ohje, joka perustuu siihen, että muuten sekä synnyttäjälle että vauvalle tulee altaassa liian kuuma. Liiallinen lämpö voi johtaa vauvan sydänäänteen nousuun ja toimenpiteisiin syyn selvittämiseksi.
 • Altaan päälle viritettävä muovinen suojapeitto, joka hidastaa veden jäähtymistä ja huoneilman kosteusprosentin kohoamista sietämättömäksi, jos ja kun synnyttäjä nousee altaasta välillä.
 • Pieni siivilä tai haavi, jolla kaikki klöntit saa siivottua vedestä ennen kun se synnytyksen jälkeen tyhjennetään uppopumpulla.  
 • Uppopumppu, joka on niin tehokas, että altaan saa tyhjäksi alle kymmenessä minuutissa (täynnä olevassa altaassa on vettä noin 600-700 litraa). Mikään pikkupumppu ei ole riittävä tehokkaaseen tyhjennykseen.
 • Tyhjennysletku, samoin riittävän pitkä ja joko eri värinen kuin täyttöletku tai muuten selvästi tyhjennysletkuksi merkitty. Uppopumppu ja tyhjennysletku ovat ne osat, jotka potentiaalia likaantua eniten ja jotka sen vuoksi täytyy puhdistaakin parhaiten.
 • Letkunkiristin, jolla saa tyhjennysletkun tukevasti kiinni uppopumppuun. 
 • Ruuvimeisseli, jolla letkunkiristimen saa kiristettyä ja avattua.
 • Desinfiointiainetta (esim. Neo-amisept apteekista), jolla puhdistetaan tyhjennysletku käytön jälkeen.

Pystytysohje

 1. Ota allas pussista ja levitä se lattialle.
 2. Puhalla ensin pohja ja sitten seinät täyteen ilmapumpulla. Huomaa, että altaan seinäosassa voi olla kaksi eri venttiiliä: sulje ne molemmat täytön jälkeen!
 3. Levitä suojamuovi altaan päälle.
 4. Liitä sovitin täyttöletkuun. 
 5. Irrota vesihanasta suodatinosa ja kierrä sopiva sovittimen vastakappale kiinni hanaan. 
 6. Liitä täyttöletkun sovitinpää vastakappaleiseen vesihanaan.
 7. Täytä allas sopivan lämpöisellä vedellä.

Purkuohje

 1. Kouki mahdolliset limat ja kokkareet haavilla pois vedestä.
 2. Tyhjennä allas uppopumpulla ja tyhjennysletkulla WC-pönttöön.
 3. Nosta suojamuovi pois ja tyhjennä loput vedet WC-pönttöön leikkaamalla reikä muovin pohjaan. Suojamuovi on kertakäyttöinen ja menee roskiin, kätilöltä kysymällä selviää minne sen voi sairaalassa jättää.
 4. Tyhjennä altaan seinät ja pohja ilmapumpulla (helpottuu, jos joku toinen samalla litistää ammetta) ja kääri allas takaisin rullalle ja pussiin.
 5. Puhdista ja huuhtele uppopumppu ja letkut.
 6. Irrota hanassa ollut vastakappale ja kierrä suodatinosa takaisin kiinni hanaan.
 7. Pakkaa kaikki tarvikkeet. Kuivata tarvittaessa kotona.

Yleiset ohjeet ja vinkit

 • Hankitut välineet kannattaa pakata perässävedettävään matkalaukkuun, jolloin tavaroiden kuljettaminen on mahdollisimman vaivatonta. Poikkeuksena tästä on täyttöletku, jota kannattaa ajatella 'likaisena' letkuna ja säilyttää kokonaan omassa pussissaan.
 • Pyydä tukihenkilöäsi tai puolisoasi täyttämään/kokoamaan ostamasi/vuokraamasi allas ainakin kerran ennen synnytystä, jotta hän osaa tehdä sen sujuvasti myös synnytyksen alkaessa. Myös veden laskemista altaaseen ja poispumppaamista on hyvä harjoitella, jotta täyttymis- ja tyhjentymisajasta saatavilla olevilla välineillä olisi joku realistinen käsitys. Pieni vesipumppu muuten sitten myös pumppaa hitaasti.
 • Ilmatäytteinen allas on hyvä puhaltaa täyteen etukäteen myös siksi, että mahdolliset reiät muovissa paljastuisivat ja voitaisiin paikata ennen h-hetkeä. Paikan kuivumiseen kunnolla menee vuorokausi, joten kesken synnytyksen paikkausta on hyvinkin liian myöhäistä tehdä. Jos allasta joutuu paikkaamaan, on hyvä lukea manuaalin ohjeet eikä keksiä sopivaa menetelmää itse. Paikkamateriaalia tulee yleensä altaan mukana mutta jos sitä tarvitsee äkkiä lisää, voi yrittää esimerkiksi ottaa yhteyttä Doulakkaan. Tällöin saa kätevästi yhtenä pakettina sekä doulan että ehjän altaan.
 • Noudata hyvää hygieniaa aina ja koko ajan. Jos käytät uutta allasta itse kerran, et tarvitse altaansuojaa etkä täyttö- ja tyhjennysletkuja erikseen. Jos teet jotain muuta, niin hanki jokaista synnyttäjää varten henkilökohtainen altaansuoja ja molemmat letkut, jotta homma hoituisi puhtaasti. Kaikki synnytysliemet ovat oivallinen kasvualusta bakteereille, joten uudelleen käytettävän välineistön huolellinen peseminen synnytyksen jälkeen on ihan oikeasti tarpeen.
 • Kerro altaasta vastuussa olevalle henkilölle, että allasta todennäköisesti kootaan kiireessä ja puretaan väsyneenä. Varmista hyvässä yhteistyössä kyseisen henkilön kanssa jo etukäteen, että kaikki altaan säädössä mahdollisesti tarvittavat biitit ovat mukana ja että ne varmasti sopivat yhteen. On oikeasti ihan ahterista, jos puoliso tai tukihenkilö joutuu kesken synnytyksen hakemaan jonkin mutterin B paikasta Z, koska mukana oleva mutteri A ei sovikaan liitososaan X.
 • Pyydä sairaalaan siirtyessäsi sellainen huone, jossa altaalle on mahdollisimman paljon tilaa ja langaton KTG-välineistö vauvan sydänäänten kuunteluun vedessä (telemetria). Myös doppler-laitteella voidaan kuunnella sydänääniä synnyttäjän ollessa vedessä.
 • Kerro myös haluatko olla vedessä ainoastaan avautumisvaiheessa vai mahdollisesti synnyttääkin veteen. Avautumisvaihetta vedessä voi hoitaa kätilö kuin kätilö, mutta jos vauvan haluaa syntyvänkin veteen, tarvitaan kätilö, jolla on vesisynnytyskoulutus.
 • Älä luota mihinkään sähkölaitteeseen (esimerkiksi ilmapumppuun), jossa on ladattava akku. Verkkovirta toimii sairaalassa ihan aina, mutta ladattavan kapineen latautuminen vie sairaalassa aivan yhtä pitkän ajan kuin muuallakin.
 • Ilmatäytteinen allas on kevyt niin kauan kuin sen sisällä ei ole vettä. Neuvottele kätilön kanssa ennen veden laskemista altaaseen siitä, minne allas olisi huoneessa parasta sijoittaa.
 • Kun allas on synnytyksen jälkeen tyhjennetty, valuta 1/2-1 pullollista desinfiointiainetta (huuhteluveteen sekoitettuna) tyhjennysletkun läpi. Aivan viimeiseksi laske molempien letkujen läpi kylmää vettä. Huuhtele myös uppopumppu huolella! Kääri letkut kasaan niin, ettei niiden sisään jää vettä. Erityisesti huonosti puhdistetussa tyhjennysletkussa kosteus mahdollistaa bakteerien kasvun ja letku voi alkaa haista.
 • Jos allas synnytyksen tuoksinassa synnyttäjää varten kootaan ja puretaan, on hyvä muistaa työn tehnyttä henkilöä kiitoksin. Allashuolto on kaiken muun tekemisen lomassa iso työ, josta on synnyttäjälle usein paljon iloa.

 

Lisätietoja